Τι είναι η ενδοσκοπική κάψουλα και γιατί γίνεται;

Η ενδοσκοπική κάψουλα μέθοδος απεικόνισης και διερεύνησης ολόκληρου του λεπτού εντέρου. Το λεπτό έντερο δεν είναι δυνατόν να εξετασθεί με τη συμβατική γαστροσκόπηση ή κολονοσκόπηση εκτός από την αρχή και το τέλος του που όμως αντιπροσωπεύουν πολύ μικρό μέρος του συνολικού του μήκους.

Η ενδοσκοπική κάψουλα επιτρέπει την εξέταση του βλεννογόνου του λεπτού εντέρου σε όλο του το μήκος, καταγράφοντας χιλιάδες φωτογραφίες. Το υλικό αυτό μεταδίδεται ασύρματα σε μια συσκευή καταγραφής των εικόνων. Το σύνολο των φωτογραφιών που καταγράφονται κατά τη διάρκεια της εξέτασης, η οποία κρατάει 8-10 ώρες, δημιουργεί ένα βίντεο το οποίο στη συνέχεια μελετά ο γιατρός για την εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με την εξέταση.

Η κυριότερη ένδειξη για τη διενέργειά της είναι η διερεύνηση εμφανούς ή αφανούς αιμορραγίας του πεπτικού ενώ μπορεί να προσφέρει σημαντικές πληροφορίες στη διάγνωση της νόσου του Crohn ή όγκων του λεπτού εντέρου, της κοιλιοκάκης, όπως επίσης στη διερεύνηση χρόνιου διαρροϊκού συνδρόμου και χρόνιου κοιλιακού άλγους.

Απόλυτη αντένδειξη για τη διενέργεια της εξέτασης αποτελούν:

  • Η στένωση ή η απόφραξη του πεπτικού σωλήνα
  • Η δυσφαγία και οι σοβαρές παθήσεις κινητικότητας του πεπτικού συστήματος

Σχετική αντένδειξη αποτελούν:

  • Η κύηση
  • Η παρουσία βηματοδότη ή απινιδωτή
  • Τα πολλαπλά εκκολπώματα, το εκκόλπωμα Zenker
  • Η γαστροπάρεση
  • Το ιστορικό πολλαπλών χειρουργικών επεμβάσεων στην κοιλιακή χώρα

Η προετοιμασία περιλαμβάνει προετοιμασία του εντέρου με καθαρτικά και την λήψη υγρών για 24 ώρες πριν από τη διαδικασία και τίποτα από το στόμα ώστε να εξασφαλιστεί ότι η κάμερα θα καταγράψει καθαρές εικόνες κατά την διαδρομή της στον πεπτικό σωλήνα.

Η συσκευή αφαιρείται το απόγευμα της ίδια ημέρας, και ο γιατρός βλέπει την καταγραφή σε βίντεο.

Οι άνθρωποι που έχουν μόνιμο βηματοδότη μπορεί να χρειασθεί να νοσηλευθούν κατά την ενδοσκόπηση με κάψουλα για ηλεκτροκαρδιογραφική παρακολούθηση κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

Η/Ο νοσοκόμα/ος της μονάδας θα εφαρμόσει στον ασθενή το σύστημα καταγραφής το οποίο αποτελείται από 8 ειδικά αυτοκόλλητα-αισθητήρες τα οποία τοποθετούνται στην κοιλιακή χώρα και στον θώρακα του ασθενούς και μια ειδική ζώνη που φέρει θήκες για την ειδική καταγραφική συσκευή.

Ο ασθενής τότε με λίγο νερό καταπίνει την κάψουλα η οποία κατά τη δίοδό της καταγράφει δύο εικόνες ανά δευτερόλεπτο. Οι εικόνες στέλνονται ασύρματα στο καταγραφικό μηχάνημα που συλλέγει και καταγράφει τις εικόνες και με το πέρας της εξέτασης στέλνονται σε ηλεκτρονικό υπολογιστή με  ειδικό λογισμικό για την ανάλυση των δεδομένων από τον γιατρό.

Στο σημείο αυτό ο ασθενής μπορεί να πάει σπίτι του και να συνεχίσει τις καθημερινές του συνήθειες αποφεύγοντας μόνο την έντονη σωματική άσκηση και την επαφή με νερό.

Δύο ώρες μετά την κατάποση  της κάψουλας ο ασθενής   μπορεί να πιεί νερό  και επιτρέπεται ελαφρύ γεύμα μετά από τέσσερις  ώρες. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αφαιρεθεί η ζώνη.

Η διάρκεια της εξέτασης είναι περίπου 8-10 ώρες. Με την παρέλευσή τους ο ασθενής επιστρέφει στην μονάδα μας όπου αφαιρείται ο καταγραφικός εξοπλισμός. Η κάψουλα είναι μιας χρήσεως και αποβάλλεται φυσικά από τον οργανισμό τα επόμενα 24ωρα.

Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στις καθημερινές του δραστηριότητες και δεν υπάρχει περιορισμός στη σίτισή του.

Οι επιπλοκές από την χρήση της ενδοσκοπικής κάψουλας είναι σπανιότατες. Είναι μια ασφαλής διαδικασία με ελάχιστους κινδύνους.

Ενδεχόμενη επιπλοκή είναι η κατακράτηση της κάψουλας λόγω στένωσης του αυλού του εντέρου, που σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να απαιτήσει ακόμη και χειρουργική επέμβαση για αφαίρεσή της.

Πολύ σπάνια επιπλοκή, σε περιπτώσεις δυσφαγίας, είναι η είσοδος της κάψουλας στους αεραγωγούς αντί στο πεπτικό σύστημα.

Σε περίπτωση κοιλιακού άλγους, ναυτίας ή εμέτων, επικοινωνήστε μαζί μας.

Παρόλο ότι οι επιπλοκές σπανιότατα συμβαίνουν κατά ή μετά την ενδοσκοπική κάψουλα, επικοινωνήστε μαζί μας σε περίπτωση ασυνήθιστα έντονου πόνου στην κοιλιά, ναυτίας ή εμετών.

© 2025 Dr Kadis Savvas. All Rights Reserved. Website Designed & Developed by Ruxbo