Τι είναι η γαστροσκόπηση και γιατί γίνεται;

Η γαστροσκόπηση είναι ασφαλής, ανώδυνη, και σύντομη εξέταση (διαρκεί μερικά λεπτά).

Διενεργείται για τη διερεύνηση συμπτωμάτων του ανώτερου πεπτικού συστήματος όπως τα ανώτερα κοιλιακά άλγη, η ναυτία, ο εμετός, η δυσκολία στην κατάποση, οι ξινίλες, τα ρεψίματα και η δυσκολία να χωνέψει κανείς εύκολα. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να οφείλονται σε κάποια πάθηση του οισοφάγου, του στομάχου ή του δωδεκαδακτύλου. Είναι ασφαλής και η καλύτερη μέθοδος εξέτασης για τα πιο πάνω συμπτώματα γιατί δίνει τη δυνατότητα ακριβούς διάγνωσης και επιβεβαίωσής της με λήψη βιοψιών όταν ενδείκνυται.

Αποτελεί επίσης, την καλύτερη εξέταση για την ανεύρεση της αιτίας της αιμορραγίας στο ανώτερο πεπτικό σύστημα. Με την βοήθεια της γαστροσκόπησης μπορούν επίσης να γίνουν θεραπευτικές παρεμβάσεις όπως έλεγχος αιμορραγίας (γαστρορραγία), αφαίρεση ξένου σώματος από το στομάχι (οδοντοστοιχία, κέρματα κ.α.), αφαίρεση πολυπόδων κτλ.

Τέλος με την βοήθεια της γαστροκόπησης μπορούμε ακόμη να πραγματοποιήσουμε πιο πολύπλοκες θεραπευτικές επεμβάσεις, όπως να αποκαταστήσουμε μια στένωση  στον οισοφάγο με την τοποθέτηση ενός μεταλλικού σωλήνα (stent) με την μορφή πλέγματος,  διαστολή στενώσεων με μπαλονάκι, διενέργεια γαστροστομίας κ.λ.π.

Τα νεότερης τεχνολογίας ενδοσκόπια Fujifilm Eluxeo 700 τα οποία χρησιμοποιούμε βοηθούν πολύ στην ανίχνευση ακόμη και πολύ μικρών βλαβών.

Ο ασθενής μπορεί να φάει ένα ελαφρύ γεύμα το προηγούμενο βράδυ και υγρά μέχρι τα μεσάνυκτα και δεν μπορεί να λάβει υγρά ή τροφή τη μέρα της εξέτασης.

Τα περισσότερα φάρμακα συνεχίζονται κανονικά έως και το βράδυ της προηγούμενης μέρας της εξέτασης. Ενημερώστε μας εάν λαμβάνετε αντιπηκτικά (Warfarin, Xarelto, Eliquis, ηπαρίνη, κλοπιδογρέλη – Plavix κ.λ.π.

Μη ξεχάσετε να αναφέρετε τυχόν αλλεργίες σας σε φάρμακα.

Αν είστε έγκυος παρακαλούμε να μας ενημερώσετε.

Ο ασθενής έρχεται στο ραντεβού με συνοδό καθώς δεν επιτρέπεται να οδηγήσει μετά την εξέταση.

Φθάνοντας στο τμήμα ενδοσκοπήσεων η νοσηλεύτρια/ης του τμήματος θα σας οδηγήσει στο χώρο προετοιμασίας της εξέτασης και θα παραλάβει το έντυπο συγκατάθεσης διενέργειας της εξέτασης το οποίο έχετε υπογράψει. Θα πρέπει επίσης να αφαίρεσετε τεχνητές οδοντοστοιχίες, καθώς και τα γυαλιά οράσεως τα οποία θα κρατηθούν ασφαλή από το προσωπικό της μονάδας μέχρι το τέλος της εξέτασης

Η γαστροσκόπηση γίνεται με τον ασθενή ξαπλωμένο στο εξεταστικό κρεβάτι στο αριστερό πλάι. Τοποθετείται στο δάκτυλο του ασθενούς ειδικός αισθητήρας για την καταγραφή των σφυγμών αλλά και του κορεσμού οξυγόνου στο αίμα κατά την διάρκεια της εξέτασης. Θα γίνει στοματοφαρυγγική αναισθησία με τοπικό αναισθητικό (ξυλοκαΐνη), και μέσα από ένα σωληνάκι που έχει τοποθετηθεί σε φλέβα του χεριού σας (φλεβοκαθετήρας) θα σας χορηγηθεί ήπια καταστολή (μέθη) η οποία θα σας χαλαρώσει και θα μπορέσει να γίνει ανεκτή η εξέταση χωρίς να ενοχληθείτε.

Τότε ο γιατρός θα περάσει ένα λεπτό και εξαιρετικά εύκαμπτο ενδοσκόπιο από το στόμα προωθώντας το στον φάρυγγα, τον οισοφάγο, το στομάχι και τέλος στο δωδεκαδάκτυλο. Θα εξετάσει διεξοδικά κάθε τμήμα και εάν χρειάζεται θα πάρει δείγμα για βιοψίες για πιο εξειδικευμένο έλεγχο. Το ενδοσκόπιο αυτό ονομάζεται γαστροσκόπιο και στο άκρο του έχει μικροκάμερα από την οποία εκπέμπεται φως που επιτρέπει στον γιατρό να λάβει λεπτομερείς εικόνες από το ανώτερο πεπτικό σύστημα σε ειδική οθόνη υψηλής ευκρίνειας.

Κατά την εξέταση ελέγχονται ο οισοφάγος, το στομάχι και το δωδεκαδάκτυλο. Λαμβάνεται δείγμα για έλεγχο για το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού (μικρόβιο το οποίο έχει ενοχοποιηθεί για την πρόκληση κάποιων παθήσεων όπως π.χ. το έλκος ή η γαστρίτιδα) και αν κριθεί σκόπιμο, με την χρήση κατάλληλης λαβίδας που διέρχεται μέσα από το ενδοσκόπιο, λαμβάνονται δείγματα από το τοίχωμα των οργάνων (βιοψίες).

Μετά την εξέταση ο/η ασθενής ξυπνά σε λίγα λεπτά. Παραμένει κάποιο χρονικό διάστημα στο κρεβάτι και έπειτα μιλά με το γιατρό σχετικά με τα αποτελέσματα της εξέτασης και εάν χρειάζεται χορηγείται θεραπεία.

Δεν επιτρέπεται να οδηγήσει ή να χειριστεί μηχανήματα  για μερικές ώρες καθώς τα αντανακλαστικά μπορεί να είναι μειωμένα λόγω της χορηγηθείσας αναισθησίας.

Πολύ σπάνια παρατηρούνται κάποια ενοχλήματα όπως, ένα φούσκωμα στην κοιλιά, που οφείλεται στον αέρα που χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της εξέτασης ή κάποια ενόχληση στον λαιμό. Αυτά είναι συμπτώματα που σύντομα υποχωρούν.

Θα μπορέσετε να φάτε μετά την αναχώρηση σας εκτός εάν ο γιατρός σας δώσει άλλες οδηγίες.

Η γαστροσκόπηση είναι μια ασφαλής εξέταση, που μπορεί να επιφέρει στον ασθενή κάποιες αναμενόμενες παρενέργειες ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία του και το παθολογικό του προφίλ.

Σπανίως, παρενέργειες μπορεί να εμφανιστούν από τη μέθη, όπως ερεθισμός στη φλέβα ή αλλεργία στα χορηγούμενα ενδοφλέβια φάρμακα.

Ο ερεθισμός στον λάρυγγα είναι μία από τις παρενέργειες που μετά από λίγες ώρες εξαφανίζεται.

Σημείωση: Η γαστροσκόπηση μπορεί να συνδυαστεί με κολονοσκόπηση όταν πρέπει να ελεγχθεί και το παχύ έντερο.

© 2024 Dr Kadis Savvas. All Rights Reserved. Website Designed & Developed by Ruxbo