Τι είναι η γαστροστομία και γιατί γίνεται;

Η διαδερμική γαστροστομία είναι μια ενδοσκοπική επέμβαση σε ασθενείς που δεν μπορούν να λάβουν τροφή από το στόμα κατά την οποία τοποθετείτε ειδικός σωλήνας σίτισης από το εξωτερικό κοιλιακό τοίχωμα στο εσωτερικό του στομάχου. Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα όχι μόνο να χορηγούμε ειδικά διατροφικά διαλύματα μέσω του σωλήνα κατευθείαν στο στομάχι, αλλά και φαρμάκων, παρακάμπτοντας τhν στοματική κοιλότητα και τoν οισοφάγο.

Συνιστάται σε άτομα που αδυνατούν να σιτίζονται από το στόμα λόγω δυσχερειών στην κατάποση (άνοια, Parkinson, εγκεφαλικά επεισόδια, όγκους στον φάρυγγα ή στον οισοφάγο κ.α.).

Σήμερα η πιο απλή, ασφαλής, φτηνή και ανώδυνη τεχνική τοποθέτησης γαστροστομίας είναι η ενδοσκοπική γαστροστομία τύπου pull (PEG percutaneous endoscopic gastrostomy) και η τοποθέτηση της μπορεί να είναι για προσωρινή ή μόνιμη χρήση.

Απαγορεύεται η λήψη οποιασδήποτε τροφής 12 τουλάχιστον ώρες πριν την επέμβαση και η λήψη υγρών την ημέρα της εξέτασης.

Για τη διενέργεια της εξέτασης θα πρέπει οπωσδήποτε ο ασθενής να σταματήσει την όποια αντιπηκτική αγωγή (Warfarin, Xarelto, Eliquis, ηπαρίνη, κλοπιδογρέλη – Plavix κ.λ.π) που λαμβάνει και να την αντικαταστήσει με υποδόριες ενέσεις ηπαρίνης. Αυτό θα γίνει πάντα σε συνεννόηση με τον θεράποντα καρδιολόγο.

Μη ξεχάσετε να αναφέρετε τυχόν αλλεργίες σας σε φάρμακα.

Για τη διενέργεια της επέμβασης προηγείται πάντα η γαστροσκόπηση με στόχο τον εντοπισμό του σημείου διέλευσης της γαστροστομίας εντός του στομάχου.

Ακολούθως δημιουργήται μια τομή όχι μεγαλύτερη από 2 εκατοστά στο πρόσθιο τοίχωμα της κοιλιάς μέσω της οποίας θα περάσει ο σωλήνας γαστροστομίας ο οποίος στερεώνεται στο τοίχωμα της κοιλιάς. Ο σωλήνας αυτός μπορεί πλέον να χρησιμοποιηθεί για την σίτιση του ασθενούς αλλά και για την χορήγηση φαρμάκων.

Η επέμβαση διαρκεί 20-45 λεπτά.

Το στομάχι και το τοίχωμα της κοιλιάς επουλώνονται συνήθως σε μερικές ημέρες.

Κατά κανόνα η παρουσία του σωλήνα γαστροστομίας είναι πολύ καλά ανεκτή από τους ασθενείς, καθώς βρίσκεται σε περιοχή του σώματος με πολύ χαμηλή αισθητικότητα. Εάν κατά λάθος αφαιρεθεί ο σωλήνας γαστροστομίας από τον ασθενή δεν υπάρχει κίνδυνος. Η επανατοποθέτηση είναι πολύ εύκολη, γρήγορη και ανώδυνη.

Τις πρώτες 6 εώς 24 ώρες ο ασθενής λαμβάνει ορό, καθώς για λόγους ασφαλείας δεν χορηγούμε τίποτε μέσω της γαστροστομίας. Στη συνέχεια με τη βοήθεια κλινικού διαιτολόγου ξεκινά η σίτιση του ασθενή με ειδικά διατροφικά διαλύματα.

Αν η κατάποση τους ασθενούς επανέλθει η γαστροστομία μπορεί να αφαιρεθεί μόνιμα με μια πολύ απλή διαδικασία που διαρκεί λίγα λεπτά.

Αν ο ασθενής θα φροντίζεται στο σπίτι, μπορεί να παραμείνει στο νοσοκομείο για 24 ώρες ούτως ώστε το νοσηλευτικό προσωπικό να εκπαιδεύσει το άτομο που θα φροντίζει τη γαστροστομία. Εάν ο ασθενής έρχεται από άλλα ιδρύματα με εμπειρία στη φροντίδα γαστροστομίας μπορεί να επιστρέψει αμέσως μετά την επέμβαση.

Στην περίπτωση τις γαστροστομίας οι επιπλοκές είναι σπανιότατες εφόσον αυτή γίνει από έμπειρο ενδοσκόπο.

Οι πιθανότερες επιπλοκές περιλαμβάνουν:

  • Πόνο στο σημείο της τομής τις πρώτες ώρες η ημέρες μετά την επέμβαση.
  • Μικρή διαρροή υγρών ή τροφής από το σημείο τομής στο δέρμα.
  • Μετατόπιση, δυσλειτουργία, απόφραξη ή επιμόλυνση του σωλήνα.
  • Μόλυνση στο σημείο της τομής του δέρματος.

Ακόμα σπανιότερες επιπλοκές περιλαμβάνουν την αιμορραγία, περιτονίτιδα και βλάβη στο έντερο ή σε γειτονικά όργανα.

© 2025 Dr Kadis Savvas. All Rights Reserved. Website Designed & Developed by Ruxbo