Τι είναι η κολονοσκόπηση και γιατί γίνεται;

Η κολονοσκόπηση είναι ασφαλής, ανώδυνη και σύντομη εξέταση (διαρκεί 15 με 20 λεπτά).

Συστήνεται σαν προληπτική εξέταση σε όσους είναι άνω των 45 ετών αλλά και σε νεότερες ηλικίες σε όσους έχουν ιστορικό καρκίνου παχέως εντέρου στην οικογένεια.

Είναι αποδεδειγμένα η πιο αποτελεσματική προληπτική εξέταση για τον έγκαιρο εντοπισμό και τη διάγνωση επικίνδυνων παθήσεων όπως οι πολύποδες  και ο καρκίνος του παχέος εντέρου ο οποίος αποτελεί την τρίτη πιο συχνή αιτία θανάτου από καρκίνο στον κόσμο για άνδρες και γυναίκες, οι οποίοι μπορούν να θεραπευθούν πλήρως με έγκαιρη αντιμετώπιση. Μέσω της κολονοσκόπησης μπορούμε να εξετάσουμε το παχύ έντερο και το τελικό τμήμα του λεπτού εντέρου (τελικού ειλεού). Εκτός από τον καρκίνο άλλες παθήσεις που διαγιγνώσκονται είναι οι φλεγμονές και τα εκκολπώματα στο παχύ έντερο, καθώς και αιτίες αιμορραγίας ενώ μπορούν να γίνουν θεραπευτικές παρεμβάσεις όπως πολυπεκτομές, έλεγχος αιμορραγιών με τοποθέτηση clip ή με APC (Argon Plasma Coagulation), διαστολές στενώσεων, τοποθέτηση ενδοπροσθέσεων (stent) κτλ.

Πέρα από την προληπτική φύση της εξέτασης, η κολονοσκόπηση μας δίνει επίσης τη δυνατότητα να διερευνήσουμε συμπτώματα επιμένοντος άλγους στην κοιλιά, μετεωρισμού, πρόσφατης εμφάνισης δυσκοιλιότητας ή διάρροιας ή εναλλαγής διάρροιας και δυσκοιλιότητας, αισθήματος ατελούς κένωσης, πρωκταλγία, αποβολή αίματος από τον πρωκτό ή άλλα συμπτώματα που δυνατό να υποδηλώνουν πάθηση του παχέος εντέρου.

Είναι η πιο ασφαλής και η καλύτερη μέθοδος εξέτασης για τα πιο πάνω συμπτώματα γιατί δίνει τη δυνατότητα ακριβούς διάγνωσης και επιβεβαίωσής της με λήψη βιοψιών όπου ενδείκνυται αλλά επιτρέπει επίσης και την ταυτόχρονη θεραπευτική παρέμβαση. Αποτελεί τον καλύτερο τρόπο ανεύρεσης της αιτίας αιμορραγίας από το κατώτερο πεπτικό σύστημα που μπορεί να εκδηλώνεται με βυσσινομέλαινες ή ζωηρού αίματος κενώσεις ή ανεύρεσης αίματος σε εξέταση κοπράνων.

Τα νεότερης τεχνολογίας ενδοσκόπια Fujifilm Eluxeo 700 με τεχνολογία “CAD EYE” για ανεύρεση πολυπόδων τα οποία χρησιμοποιούμε βοηθούν πολύ στην ανίχνευση ακόμη και πολύ μικρών βλαβών.

Για να μπορέσει να διενεργηθεί η εξέταση απαραίτητος είναι ο επιμελής καθαρισμός του εντέρου με συγκεκριμένη δίαιτα τις δύο προηγούμενες ημέρες και καθαρτικά το απόγευμα της προηγούμενης μέρας.

Η σωστή προετοιμασία είναι μεγάλης σημασίας γιατί αλλιώς η εξέταση δεν είναι αξιόπιστη και μερικές φορές μπορεί να καταστεί και αδύνατη.

Μπορείτε να κατεβάσετε ή να διαβάσετε το λεπτομερές έντυπο προετοιμασίας  μας.

Τα περισσότερα φάρμακα συνεχίζονται κανονικά έως και το βράδυ της προηγούμενης μέρας της εξέτασης. Ορισμένα όμως, δυνατό να επηρεάσουν την προετοιμασία της εξέτασης. Ενημερώστε μας εάν λαμβάνετε αντιπηκτικά (Warfarin, Xarelto, Eliquis, ηπαρίνη, κλοπιδογρέλη – Plavix κ.λ.π), ή σκευάσματα σιδήρου.

Μη ξεχάσετε να αναφέρετε τυχόν αλλεργίες σας σε φάρμακα.

Αν είστε έγκυος παρακαλούμε να μας ενημερώσετε.

Ο ασθενής έρχεται στο ραντεβού με συνοδό καθώς δεν επιτρέπεται να οδηγήσει μετά την εξέταση.

Η κολονοσκόπηση γίνεται υπό την επήρεια μέθης οπότε ο ασθενής δεν αισθάνεται τίποτε κατά τη διάρκεια της εξέτασης.

Φθάνοντας στο τμήμα ενδοσκοπήσεων η νοσηλεύτρια/ης του τμήματος θα σας οδηγήσει στο χώρο προετοιμασίας της εξέτασης και θα παραλάβει το έντυπο συγκατάθεσης διενέργειας της εξέτασης το οποίο έχετε υπογράψει. Ακολούθως θα φορέσετε μία ρόμπα του ενδοσκοπικού τμήματος. Θα πρέπει επίσης να αφαίρεσετε τεχνητές οδοντοστοιχίες, καθώς και τα γυαλιά οράσεως τα οποία θα κρατηθούν ασφαλή από το προσωπικό της μονάδας μέχρι το τέλος της εξέτασης.

Η εξέταση γίνεται με τον ασθενή ξαπλωμένο στο εξεταστικό κρεβάτι στο αριστερό πλάι. Στο δάκτυλο του ασθενούς τοποθετείται ειδικός αισθητήρας για την καταγραφή των σφυγμών αλλά και του κορεσμού οξυγόνου στο αίμα κατά την διάρκεια της εξέτασης. Τοποθετείται ένα σωληνάκι σε φλέβα του χεριού σας (φλεβοκαθετήρας) μέσα από το οποίο θα σας χορηγηθεί ήπια καταστολή (μέθη) η οποία θα σας χαλαρώσει και θα μπορέσει να γίνει ανεκτή η εξέταση χωρίς να ενοχληθείτε.

Ο έλεγχος γίνεται μέσω ενός εύκαμπτου λεπτού σωλήνα ο οποίος ονομάζεται κολονοσκόπιο και έχει πάχος μικρότερο από το δείκτη του χεριού σας. Επίσης επειδή η εξέταση γίνεται με χορήγηση διοξειδίου του άνθρακα και όχι αέρα σχεδόν μηδενίζεται το αίσθημα μετεωρισμού μετά την εξέταση. Άρα η κολονοσκόπηση δεν πονάει ούτε κατά τη διάρκεια της εξέτασης, ούτε μετά από αυτήν.

Ο γιατρός θα περάσει ένα λεπτό και εξαιρετικά εύκαμπτο ενδοσκόπιο (κολονοσκόπιο) με μικροσκοπική κάμερα στον πρωκτό και το καθοδηγεί μέσα από το ορθό και τα υπόλοιπα τμήματα του παχέος εντέρου. Το κολονοσκόπιο φουσκώνει το έντερο με διοξείδιο του άνθρακα για να δώσει στο γιατρό μια καλύτερη εικόνα. Η λεπτομερής αυτή εικόνα μεταφέρεται σε ειδική οθόνη υψηλής ευκρίνειας επιτρέποντας στον γιατρό να εξετάσει προσεκτικά το παχύ έντερο και εάν κριθεί σκόπιμο, με την χρήση κατάλληλης λαβίδας που διέρχεται μέσα από το κολονοσκόπιο, λαμβάνονται βιοψίες.

Μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης μη βιαστείτε να σηκωθείτε από το κρεβάτι μόνος/η σας, παρά μόνο μετά από την εντολή του γιατρού ή του νοσηλευτικού προσωπικού.

Μετά την εξέταση ο ασθενής ξυπνά σε λίγα λεπτά. Παραμένει κάποιο χρονικό διάστημα στο κρεβάτι και έπειτα μιλά με το γιατρό σχετικά με τα αποτελέσματα της εξέτασης και εάν χρειάζεται χορηγείται θεραπεία.

Δεν επιτρέπεται να οδηγήσει ή να χειριστεί μηχανήματα  για μερικές ώρες καθώς τα αντανακλαστικά του/της μπορεί να είναι μειωμένα λόγω της χορηγηθείσας αναισθησίας.

Θα μπορέσετε να φάτε μετά την αναχώρηση σας εκτός εάν ο γιατρός σας δώσει άλλες οδηγίες.

Η κολονοσκόπηση είναι ασφαλής και σπανίως αναφέρονται επιπλοκές όταν ο γιατρός είναι έμπειρος στη διενέργεια κολονοσκοπήσεων.

Παρόλο ότι οι επιπλοκές σπανιότατα συμβαίνουν κατά ή μετά τη διενέργεια της κολονοσκόπησης, μετά την εξέταση επικοινωνήστε μαζί μας σε περίπτωση έντονου πόνου στην κοιλιά, πυρετού και εμέτων, εάν η κοιλιά είναι διατεταμένη και σκληρή ή εάν παρατηρήσετε σημαντική απώλεια αίματος στις κενώσεις.

Γενικώς η κολονοσκόπηση είναι μια πολύ ασφαλής εξέταση.

Σημείωση: Η κολονοσκόπηση μπορεί να συνδυαστεί με  γαστροσκόπηση όταν πρέπει να ελεγχθεί και το ανώτερο πεπτικό σύστημα.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΕΝΤΕΡΟΥ ΓΙΑ ΚΟΛΟΝΟΣΚΟΠΗΣΗ

7 ΗΜΕΡΕΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΚΟΛΟΝΟΣΚΟΠΗΣΗ

Σταματάτε να παίρνετε χάπια σιδήρου.

Αν παίρνετε αντιπηκτικά ή plavix παρακαλώ όπως μας ενημερώσετε.

4 ΗΜΕΡΕΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΚΟΛΟΝΟΣΚΟΠΗΣΗ

Σταματάτε να παίρνετε φάρμακα που προκαλούν δυσκοιλιότητα ( Lomotill, Codeine Phosphate κλπ.), αλλά συνεχίστε με τα υπόλοιπα φάρμακα σας.

2 ΗΜΕΡΕΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΚΟΛΟΝΟΣΚΟΠΗΣΗ  

Μπορείτε να φάτε: βραστό ή στη σχάρα άσπρο ψάρι ή κοτόπουλο, αυγό, τυρί, άσπρο ψωμί, βούτυρο, μαργαρίνη, βραστές πατάτες. Πάρτε άφθονα υγρά (νερό, sprite, τσάι).

Να αποφύγετε φαγητά με ψηλή περιεκτικότητα σε ίνες, όπως κόκκινο κρέας, φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, σαλάτες, μανιτάρια, ξηρούς καρπούς, μαύρο ψωμί κτλ.

1 ΗΜΕΡΑ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΚΟΛΟΝΟΣΚΟΠΗΣΗ

Μπορείτε να πάρετε πρόγευμα από την πιο πάνω λίστα. Μετά το πρόγευμα δεν επιτρέπεται άλλη στερεά τροφή. Προσπαθήστε να πάρετε πολλά υγρά (νερό, sprite, τσάι). Επίσης επιτρέπεται το τζέλλυ σε μικρή ποσότητα για το μεσημέρι. Στις 2:00 μ.μ.να διαλύσετε ένα φακελάκι Picoprep σε 1 ποτήρι κρύου νερού (να επαναληφθεί στις 6:00 μμ). Μετά από την λήψη του πρώτου φακέλου Picoprep να παίρνετε τουλάχιστον 1 ποτήρι υγρά κάθε 20 λεπτά μέχρι τις 22:00-24:00. Αν αργήσει η δράση του καθαρτικού μην ανησυχείτε.

ΗΜΕΡΑ ΕΞΕΤΑΣΗΣ  

Μπορείτε να πάρετε λίγο νερό το πρωί, αν χρειάζεται, αλλά τίποτε άλλο μετά από αυτό.

* Τουλάχιστον 4 Λίτρα υγρά ημερησίως εκτός χυμούς*

* Όχι τροφές που περιέχουν σισάμι, κουκούτσια ή σπόρους*